Clothes of Nature

Clothes of Nature

Mivel mérgezzük gyermekeinket?

2017. június 18. - CLON

Amikor elmegyünk gyermekeinknek ruhát vásárolni, vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen mérgeket veszünk nekik a legjobb szándékunk ellenére? Mit szív magába egy fiatal szervezet?

 Ez a blog azoknak és azokkal íródik, akik megoldásokat keresnek egy egészségtelen világ mindennapos problémájára, akik informálódni szeretnének velem együtt egy egészségesebb életért.

 Rengeteg, cikket lehet olvasni arról, hogy mennyi méreg anyag található egy-egy ruhában. Itt nemcsak az olcsó vagy megfizethető ruhákra gondolok, hanem a nagy márkák által előállított, forgalmazott luxus kategóriájú ruhákban is megtalálhatóak azok a vegyi anyagok, amik komoly problémákat, betegségeket okozhatnak az apróságoknak épp úgy, mint a felnőtteknek.

Sajnos ezektől az anyagoktól nem tudunk szabadulni még gondos mosás révén sem.

poison-1481596_1920.jpg

Emlékeztetőül megemlítenék pár igen komoly, veszélyes, egészségkáros vegyületet, amik alattomos módon befolyásolják hormonrendszerünk működését; ilyen például a flatálok, a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok), NPE-k (nonilfenollá bomló hormonrendszert károsító anyag). Leginkább a gyerek ruhákban találkozhatunk velük. Egyébként az eldobható pelenkákban találtak többek között higanyt és talliumot is. A higany az egyik legmérgezőbb anyag a világon. A gerincben és az agyban rakódik le. Rengeteg betegséghez vezethet: gyengíti az immunrendszert, depresszió, krónikus fáradtság, autizmus okozója lehet. A tallium lábfájdalmakat, kétoldali végtagbénulás eredményezhet.

Ezeken kívül még különböző rákkeltő anyagok, úgy mint bróm, króm, nehézfémek, kőolajszármazékok, formaldehid is fellelhetőek ruháinkban.De vajon mit tehetünk gyermekeinkért és magunkért?

Nem olyan rég egy baráti összejövetelen felvetődött az allergia, mint téma, ahol én is megosztottam észrevételeimet, miszerint ha nem a megfelelő kedvenc ruháimat hordom, bizony előfordul, hogy piros pöttyök jelennek meg rajtam, ami viszket.

Az egyik ismerősöm mesélte a minap, hogy a gyerekei allergiások lettek, különböző tünetek keserítették meg a mindennapjaikat. Az orvos által felírt készítmények segítettek addig, amíg használták, de utána minden kezdődött elölről. Sok allergiát keltő dolgokat próbáltak kivonni az életükből, de egyik sem jelentett tartós megoldást. Míg nem az ismerősöm vett egy-két bio pamutból készült ruhát gyerekeiknek és azt vették észre, ameddig ezekben voltak a gyerkőcök nem volt viszketés, bőrkiütés, köhögés. Mikor a bio ruhák mentek a mosásba és a régi ruhák kerültek a gyerekekre, újból előjöttek az allergiás tünetek.

3539303390_15853ed78c_b.jpg

A biopamut, organikus anyagokból készült ruhák jelenthetnek megoldást, amik szerencsére ma már egyre jobban terjednek. Tapasztalatim szerint Magyarországot még nem érte el a bio ruhák hulláma, ami más európai illetve más kontinensen lévő országokban már nagy választékban kapható.

Igen, ezek a ruhák sem épp az átlagember fizetéséhez vannak szabva, mint ahogy a világmárkák sem mindig pénztárca kímélő termékeket állítanak elő, de azért vannak kivételek mindenhol.

 A világ legnagyobb biopamut termelője India, amely 74,3 %-át adja a bio gyapottermelésben, ezt követi Kína 10,5 %-kal, majd Törökország 6,8%-kal, Tanzánia 3,1%-kal, USA 2,1%-kal. - Wikipédia

A biopamut előállítása többe kerül, mint mérgező társaik. De miért?

Rendkívül szigorú előírások vannak érvényben ezeknek anyagok előállításánál. Nem szabad semmilyen genetikailag módosított gyapotot termeszteni a gyapotföldeken, így semmiféle mérgező, növényvédő szereket sem használhatnak. Az ilyen pamutból előállított termékekben nincsenek az egészségre káros anyagok. A gyomokat kézi munkával irtják nem kemikáliákkal és nagy figyelmet szentelnek az időjáráshoz igazodó öntözésnek is.

champs-de-coton-agriculteur.jpg

Ugyan egyre több helyen fellelhetőek az organikus ruhák és vannak köztük elfogadható áron is, de a tapasztalat mégis inkább az, hogy ami szép és tetszetős is, az drága.

Több publikációban olvashatunk arról, hogy többek között a Greenpeace több világmárkát szólított fel a vegyszermentes gyártásra 2020-ig. Több cég ígéretet tett a méregmentes előállításra, reméljük, hogy betartják ígéreteiket és több olyan bio ruhával találkozunk a jövőben, ami pénztárca kímélő is lesz egyben.

Ti találkoztatok már bio ruhákkal? Milyen tapasztalataitok vannak velük kapcsolatban?

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr5012601733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argoyam 2017.06.23. 21:40:30

Nagyon is egyet tudok érteni. Nekünk is hasonló tapasztalataink voltak. Sajnos a bioruha kollekció Magyarországon elég szegényes.
süti beállítások módosítása