Clothes of Nature

Clothes of Nature

A veganizmus új lépcsőfoka a komposztálható cipők?

2017. augusztus 21. - CLON

A vegán cipő már kapható szinte minden formában, színben és stílusban, de adunk most néhány tippet, hogy mire figyeljünk, hogy valóban jó minőségű vegán cipő kényeztesse a lábunkat.

Általában egy minőségi cipő hagyományos bőrből készül, a vegán cipő azonban nem. A hagyományossal szakítva sokan szeretnének manapság olyan darabokat viselni, legyen szó ruháról vagy cipőről, ami nem tartalmaz állati eredetű anyagokat. De aki átállt a cipők területén is a veganizmusra, annak figyelnie kell a cipő összetevőire, hogy nem tartalmaz-e gyapjút vagy állati eredetű selymet a kinézett lábbeli.

14185347970_ed2a1b9064_b.jpg

Fontos tudni, hogy a vegán cipőknél még a ragasztó sem tartalmazhat semmilyen állati eredetű ősszetevőt!

Ugyanis egyes ragasztók tartalmazhatnak feldolgozott állati eredetű belsőségeket, beleragadt csontokat, bőröket, kazeint (tejfehérjét).

Akihez közelebb áll az újnak mondott életmód a cipők területén, azoknak bizony alaposan utána kell néznie vagy utána kell kérdeznie, hogy melyik gyártótól való a ragasztó is, amit az éppen megvásárlásra váró lábbelinél használtak.

Érdemes figyelni a cipőknél is a vegán megjelölést, amit nem szabad összekeverni a több márkánál is használt kiírással, miszerint cipőjük gyártása mentes az állati eredetű anyagoktól.

Maga a  vegán cipők anyaga is fontos szempont vásárláskor. Ezek a cipők lehetnek növényi, természetes szálakból, mint a pamut, len, kender, fa, parafa valamint mesterségesen előállított szálakból, például szintetikus bőrből.

 6976451539_12f424cff1_b.jpg

A mesterséges bőr általában egy textil vagy nem-szövött anyag, amely be van vonva ásványolaj-alapú PVC-vel vagy poliuretánnal ami optikailag utánozza bőrt.

Sokan próbálkoztak újrahasznosított anyagokból előállítani cipőt, de sok esetben ez a próbálkozás ártalmas volt az egészségre és a környezetre is, annak ellenére, hogy a vegán cipők esetében is fontos szerepet játszik mindkettő védelme.

Új márkák is próbálnak betörni a vegán cipődivat alatt, ám sok esetben nem mindegyik elfogadható környezetvédelmi, egészségügyi vagy szociális szempontból. Természetesen vannak olyan új és régi márkák is, amik valóban törekednek arra, hogy cipőjük összetétele ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű vagy káros anyagot. Így FSC-tanúsítvánnyal rendelkező gumi talpat illetve Fairtrade címkét hordoznak és organikus pamutból készülnek, azaz a növények nem lehetnek gén-módosítottak, nem használhatnak szintetikus műtrágyát, növényvédő szereket, kötelező a vetésforgó használata és emellett meg kell felelni ökológiai és szociális elvárásoknak is a pamut előállításánál.

20263354_8afe06e233_b.jpg

Más új márkák a bio pamut, kender, parafa mellett biológiailag lebomló műanyagot használnak, ami amellett, hogy vegán még komposztálható is. 

Figyelem: a vegán nem egyenlő a fenntarthatóval.

Ha valaki jó minőségű cipőt szeretne vásárolni általában bőrből készült lábbelit vesz. De ez ugye nem egyenlő azzal hogy egészség- és környezetkímélő maga a cipő illetve előállítása, de ezek a tények ugyan úgy fellelhetőek néhány vegán cipőnek kikiáltott terméknél is.

Sok iparilag feldolgozott bőr bevonatát kezelik erős vegyszerekkel, amik ártalmasak a környezetre, veszélyeztetik a munkavállalók egészségét és néha még a vevőét is.

A bőr cipők előállításánál sokan használnak növényi cserzett bőrt, ami növényi alapú, természetes festést jelent, így próbálják meg fenntarthatóvá tenni a cipőket.

Azok a gyártók akik inkább próbálják kivonni a cipők előállításánál az állati eredetű anyagokat, gyakran túlnyomó részt műanyagot (szintetikus bőrt, gumit, szintetikus szálakat, ragasztókat) használnak. Ezek legtöbbje szennyezi a környezetet és ha elkezd kopni maga a cipő akkor bizony ezek az ártalmas anyagok eljutnak a bőrünkig, onnan a szervezetünkbe. Emellett a műanyag-alapú anyagok nem bomlanak le biológiailag, ami újabb problémát jelent.

9262053210_8df13d2eea_b.jpg

Sokan megpróbálnak szintetikus anyagokat újrahasznosított formában használni, így tehát ezek az anyagok kapnak egy második esélyt.

De ha igazi vegán cipőbe szeretnénk bújtatni lábunkat, akkor a legjobb választás az, ha a cipő minden része, beleértve a ragasztót is, természetes, megújuló nyersanyagból készül, mint a bio pamut, len vagy parafa.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr2512768696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása