Clothes of Nature

Clothes of Nature

Vegán farmer? Az meg mi?

2017. július 22. - CLON

A farmert munkaruhának szánták a 19. században, de a 20. századtól kezdve szinte betört a mindennapjainkba. Ma már szinte mindenki szekrényében fellelhető a farmer, ami a mai napig meg tudta tartani halhatatlanságát.

A farmerek rengeteg kemikáliákkal találkoznak előállításaik során, a gyapottermesztéstől kezdve a koptatáson át a festésig. A vizsgálatok során több esetben kimutathatóak voltak a farmerekben a nehézfémek, a formaldehidek, de a réz mennyisége is jóval meghaladta a javasolt szintet.

jeans-428613_1920.jpg

A Consumer Research & Testing kutatásából kiderült, hogy a farmer előállítása során a munkásokat is nagyon sok egészségkárosító vegyszer éri és emellett rengetegen elégtelen munkakörülmények között dolgoznak.

Ezen túlmenően több cég rámutatott a környezetterhelési problémára is, mint például a gyapot termesztés során a víz és vegyszerek felhasználása vagy a szállításhoz felhasznált energia.

De van megoldás!

Egyre több gyártó próbál megoldást találni és kiküszöbölni ezeket a nehézségeket.

Manapság organikus pamutból is készül farmer. A bio pamut gyártási folyamata során különösen figyelnek arra, hogy elkerüljék a veszélyes anyagokat. Nem használnak mérgező növényvédő szereket, műtrágyákat és mentesek mindenféle génmódosítástól.

Ezekre figyel a Howies brit ruházati cég is. Sokféle ruházati terméket tartalmaz a palettájuk, többek között farmert is. A cég megpróbál fenntartható divatot képviselni, organikus gyapotot használnak és kerülik a fehérítést is. Ezen túlmenően innovatív technológiáiknak köszönhetően a ruháik eső-rezisztensek, ami jól jöhet, ha az ember például Angliában él.

A Nau szintén a fenntarthatóságot tartja szem előtt. Nyomon követi a termelési folyamatokat és kizárólag organikus anyagokból készíti farmerjait. A Nau továbbá küldetésének tekinti a környezetvédelmi oktatást, amit különböző adományokkal segít.

levis_v2.png

A Levi’s cég bevezette a Dyneema szálakkal erősített farmerszövetből készült termékeit 2013-ban, ami 96% pamutból és 4% Dyneema szálból készült. Az új szövet két és félszer nagyobb kopásállóságú továbbá 25 százalékkal erősebb, mint a hagyományos 100% pamutból készült Levi’s 501 farmerszövet. Nem utolsó sorban úttörőnek számít a cég a víztakarékosság terén is. A Water Less nevű farmerjénél 96 százalékkal kevesebb vizet használtak, mint a hagyományosan előállított farmer esetében.

Fair Trade farmer

A zöld divatban jelenlevő gyártók próbálnak odafigyelni az egészség- és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő termelésre és emellett törekednek arra is, hogy alkalmazottaik megfelelő munkafeltételek mellett dolgozhassanak.

3776613724_bfe55d8ea2_b.jpg

A Nudie Jeanst széles körben reklámozzák a Fair Trade és az organikus szemléletet képviselők körében. Nemcsak hogy odafigyelnek arra, hogy etikus módon bánjanak a munkásokkal a ruhák előállításakor, de sok gondot fordítanak a farmerok minőségére is. Számukra a tartós farmer kifejezés azt jelenti, hogy „kevesebb hulladék és több érték hosszú távon.”

2001-ben a Fair Trade és öko-barát Kuyichi cég bemutatta az organikus farmereit. Azóta az etika és az átláthatóság jelzőjeként emlegetik őket. A biopamut mellett újrahasznosított anyagokkal is dolgoznak ruháik előállítása közben. Küldetéseik során nemcsak a munkakörülmények javítására, hanem a környezetvédelmi szempontok fontosságára is felhívják a figyelmet, amit a jövő útjának tartanak.

Vegán farmer

A vegánnak nevezett farmereknél is fontos szempont a biopamutból való előállítás illetve a jobb munkakörülmények megteremtése a gyártás során. Azonban egy plusz dologra még odafigyelnek: a farmer hátsó, derék részénél található bőr címkéket nem állati eredetű bőrből, hanem pamutból, papírból vagy parafából készítik.

Az Armedangels farmerek is követik a zöld trendet. Biopamut mellett újrahasznosított anyagokat is felhasználtak. Elkerülik az állati eredetű bőr használatát, ugyanakkor szem előtt tartják azt is, hogy az alkalmazottaik a gyáraikban tisztességek körülmények között dolgozhassanak és megfelelő bánásmódban részesüljenek.

A holland MUD Jeans a legjobb példa arra, hogyan is kellene a zöld trendben helytállni úgy, hogy közben a vevők elégedettségét mindig szem előtt tartják. Bert van Son cége több díjat is elnyert az elmúlt években, többek között a vezető szerepéért a fenntarthatóságban (Sustainability Leadership Awards) és a Peta vegán díjazását is (Peta Vegan Awards). A termelési folyamatok állandó fejlesztése és a természetes anyagok felhasználása mellett külön figyelmet szentelnek textilanyagaik újrahasznosítására is.pocket-2324242_1920.jpg

A környezettudatos cégek sora évről évre rohamosan nő. Kiemelkedni vágyó kistermelők és piacvezető óriáscégek állnak be a sorba, hogy divatba hozzák a természetet. A farmernadrág mai világunk egyik meghatározó divatszereplője, egy örökzöld darab, ami a termőföldeken kezdte pályafutását, az utcán vált divattá, majd a sportosan elegáns üzletvilág meghatározó szereplője lett és a természettel karöltve lépett be a 21. századba!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr5812681355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása