Clothes of Nature

Clothes of Nature

Organikus ruha kevés pénzből?

2017. június 24. - CLON

Manapság a „bio” nemcsak a konyhába vagy a hűtőbe költözött be, hanem a szekrényekbe is.

Egyre szélesebb körben terjed az igény a biotermékek iránt nemcsak a gyümölcsök, zöldségek, hanem az öltözködés területén is.
Az emberek kezdenek érdeklődni az öko ruházkodás iránt, védve ezzel a környezete és saját egészségét is.
De ahogy a bio élelmiszerek, úgy a bioruhák sem épp az átlagember pénztárcájához vannak mérve.
De mégis mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat, szeretteinket és a környezetet anélkül, hogy le kellene mondanunk az organikus textilek és ruhák adta szabadságról?

Sokan keresnek olyan ruhákat, amit biztonsággal hordhatnak és megfizethetőek. Főleg a szülőknek vagy leendő szülőknek van feladva a lecke, nem is beszélve azokról a szülőkről, akiknek a gyermekük épp valamilyen bőr- vagy más jellegű allergiában szenved.

the-last-shirt-1510597_1920.jpg

Nyugaton széles körben terjedt el a vegyszermentes öltözködés, szinte minden második- harmadik boltban találkozhatunk organikus ruhákkal. Mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő kollekciókat a boltokban épp úgy, mint az interneten kínált webshopokban.

De mi a helyzet itthon? Igaza lenne azoknak, akik megjegyeznék, hogy Magyarországon egy átlag fizetés nem épp a nyugati emberek életéhez van mérve, de az árak mégis nyugatiak.

Lassan hazánkat is eléri az organikus viselet hulláma, de véleményem szerint még nem akkora a kínálat, mint más országokban. Itthon is fellelhetőek azért a megfizethetőbb bioruhák, de átlagosan még nem ez az elterjedt.

Sokan azt mondják, hogy akinek nincs pénze, annak csak a kínaira futja.

Azonban ha jobban utánajárunk és megnézzük, hogy mennyibe is kerülnek a kínai piacokon árult ruhák, ma már azt vehetjük észre, hogy nem kevésbé olcsóbbak az öko-barát ruháknál. Bár ez régebben igaz volt, ma már nem teljesen állja meg a helyét. Ráadásul majdnem azonos áron vásárolunk olyan darabokat, amivel mérgezzük magunkat, gyermekeinket. Szükségszerű egy picit tudatosabban élnünk és nyitott szemmel járnunk, hogy a magyarországi bioruházatot kínálók közül is megtaláljuk a pénztárcabarát viseletet.

Van, aki az otthoni varrás mellett voksol, mondván ezzel talán lehet spórolni.

sewing-2345477_1920.jpg

Nézzünk szét egy pillanatra a méteráruk kínálata között is. Aki organikus anyagot keres, annak sincs könnyű feladata. Nem sok helyen találkozunk organikus textilekkel. Azért ha valaki kitartó, talál itthon is biopamutokat árusító méteráru boltokat, de ami az árakat illeti, igencsak borsosak. Vannak persze itt is kivételek, ahol egy-egy anyag megfizethetőbb, de itt sajnos még nem túl nagy a kínálat, már ami az anyagmintákat illeti. Magyarországon is vannak kifejezetten erre a területre szakosodott webshopok, ahol talán nagyobb kínálat van a mintákat illetően, de az árak tekintetében nem olcsóbbak a bolti textileknél. Tehát itt is mérlegelni kell azt, hogy olcsóbb-e az otthon varrás lehetősége, mint a kész ruhák megvásárlása.

Egy kis odafigyeléssel mindenre van megoldás.

Egy Belgiumban élő barátnőm az első gyermekük születése előtt megkérte a nagyszülőket, rokonokat, hogy ne vásároljanak olyan ruhákat, amikben fellelhetőek a káros anyagok, inkább arra buzdította őket, hogy tegyék félre a pénzt, amit a ruhák vásárlására költenének. Amikor oda kerül a sor, akkor szólni fog nekik, hogy ilyen és ilyen organikus anyagból készült ruhácskákat vegyenek. Lehet, hogy kevesebb ruhája lesz a gyereknek, de azok legalább védik őt. Persze itt is akadtak a rokonok között, akik nemtetszésüket fejezték ki a dologgal kapcsolatban, de eleget tettek a kérésnek. A barátnőm nagyon boldog volt, hiszen örömmel tapasztalta többek között, hogy gyermeke nyáron nem izzadt bele a ruhácskákba egy-egy éjszaka vagy nap után, mint ahogy a legtöbb csecsemő általában.

Ez persze még nem egy általánosan elfogadott helyzet a családoknál, amit a barátnőm is megpróbált végez vinni, de ha egy picit odafigyelünk és tudatosabban kezdünk élni, akkor mi is megtehetjük némi pénz félretevéssel, amit amúgy is ruhákra költenénk, inkább bio ruhákra fordítjuk. Lehet, hogy nem három pólót veszünk meg, hanem csak kettőt, de azok legalább élhető viseletet jelentenek. Vagy mint a barátnőm példájából kiindulva meg lehet kérni a rokonokat a gyerkőc születése előtt, hogy velünk egyeztetve megfelelő öltözetet válasszanak.

Ti hogyan látjátok ezt a kérdést? Szavazzatok! Írjátok meg véleményeteket a kommentekben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr212617903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása