Clothes of Nature

Clothes of Nature

A jövő trend legfontosabb címkéi 2. rész

Hogyan lehet hatással a jövő divatja a tisztességes munkakörülmények létrehozására?

2017. augusztus 15. - CLON

A válasz röviden: Fear Wear Foundation 

fwflogo_digital_only.jpg

A Fair Wear Foundation elkötelezte magát a tisztességes munkakörülmények mellett a textilgyártás területén Ázsiában épp úgy, mint Afrikában és Európában.

Mit jelent ez a címke, ami számos rangos márkát hirdet?

2013-ban Bangladesben egy textilgyárban hatalmas tűz ütött ki, 1100 ember halt meg és 2500 ember szenvedett súlyos sérüléseket. Ez a baleset elkerülhető lett volna ha a biztonsági körülmények biztosítva lettek volna a gyárban.

Többek között az ilyen jellegű balesetek elkerüléséért küzd a Fair Wear Fondation. Ázsia, Európa és Afrika 11 országában működik együtt különböző gyárakkal, márkákkal, szakszervezetekkel, civil szervezetekkel és esetenként kormányokkal a munkahelyi feltételek ellenőrzése és javítása érdekében.

Az FWF nyomon követi a vállalatok által végzet fejlesztéseket és növeli a vállalatok erőfeszítéseinek a hatékonyságát.

Az FWF több mint 80 tagvállalata több mint 120 márkát képvisel csak Európában. Több mint 20 000 kiskereskedelmi üzletben értékesítenek a világ több mint 80 országában.

„A változás közös nagy erőfeszítést igényel!”

Ez azt jelenti, hogy a vállalatok fokozatosan dolgoznak az ellátási láncuk feltételeinek javításában.

Az FWF nagy hangsúlyt  fektet különböző gyártási folyamatokra, mint például a varrás. A hasonló kiemelten munkaerő-igényes folyamatoknál fordulnak elő leginkább a munkahelyi problémák. Ezek kiküszöbölése érdekében szoros munkakapcsolatot építenek ki a helyi és nemzetközi felekkel, akik ruházati cikkekben és textíliákban érdekeltek.

Az FWF úgy véli, hogy közös felelősségvállalással jár az ellátási láncok megváltoztatása, közös erővel lehet a munkakörülményeket javítani. Ahhoz hogy felszámolják a gyárakban a gyenge munkavédelmi körülményeket, az extrém hosszú munkaidőt és a rendkívül alacsony bérezést, bizonyos kritériumoknak eleget kell tenni az emberi jogok iránymutatásaival együtt.

  • A munkaerő szabad áramlása, kényszer munka megszűnése.
  • A munkavállalókat nem érheti semmilyen diszkrimináció.
  • Szigorúan tilos a gyermekmunka. Ez pontosan azt jelenti hogy a munkavállalóknak a minimum tanköteles kort kellett elérniük, tehát 15 éve alatt tilos volt munkát vállalniuk.
  • Szakszervezet megalapításának és a szakszervezeti tagságnak a lehetősége illetve a kollektív szerződési feltételek biztosítása.
  • A fizetés nem lehet kevesebb a minimálbérnél, a munkásoknak lehetővé kell tenni azt, hogy a munkájukból meg tudjanak élni.
  • Ésszerű munkaidő betartása, azaz a munkahét maximum 48 óra lehet és egy pihenő napot kell kapniuk a munkásoknak.
  • Biztos munkakörülmények, amik az egészséget nem veszélyeztetik. A fizikai vagy szexuális erőszak minden formája szigorúan tiltott.
  • Jogilag olyan szerződéseket lehet kötni, ami tartalmazza a munkaviszony szabályozásának pontjait.

vvp-worker.png

Az alacsonyabb bérezésű országokban szinte mindennapossá váltak a munkahelyi erőszakok amiket leginkább az ott dolgozó nők szenvednek el. A Fair Wear Foundation ezek mellett rávilágított még egy kiemelten fontos problémára, a női munkások komoly megpróbáltatásaira:

  1. Otthoni élet

A nők többsége még mindig a háztartást vezetik miközben a gyerekeikkel foglalkoznak.

  1. Túlzott Túlóra

A gyárakban dolgozó nők gyakran több mint 8 órát dolgoznak naponta, hogy kiegészítsék az alacsony fizetésüket.

  1. Megkülönböztetés

A nők gyakran szembesülnek a fizetési megkülönböztetéssel, a képzés és a promóció terén is.

  1. Higiéniai kérdés

A nők gyakran tapasztalnak egészségügyi problémákat a piszkos WC-k és a víz hiánya miatt.

  1. Zaklatás

A nők gyakran tapasztalják meg az erőszakot és a (szexuális) zaklatást a munkahelyükön.

  1. Anyasági problémák

A fizetett szülési szabadság hiánya és a terhesség késői szakaszában végzett munka egészségügyi kockázatokhoz vezet.

  1. Alacsony fizetés

A nők gyakran dolgoznak a legalacsonyabb fizetésért ruházati gyárakban.

  1. Utazás

A nagyon korai vagy nagyon késői munkába járás gondot okoz főleg a nőknek mert gyakran ez az időintervallum nem biztonságos.

 A FWF felismerte a kérdés súlyosságát és komoly erőforrásokat kerített el ennek leküzdésére.

Összegzés:

A Fair Wear Foundation az egyik legaktívabb kezdeményezés a tisztességes munkakörülmények létrehozására a textilgyárakban, amely átfogja a termelés gyakran átláthatatlan területeit is.

Remélhetőleg nemcsak példa értékű lesz ez a kezdeményezés a márkáknak, hanem minden gyár rájön arra, hogy ha az alkalmazottak jól érzik magukat munkájuk közben, tisztességes körülmények között dolgozhatnak minden téren, akkor az a munkájuk hatékonyságán és a termékek minőségén is meg fog látszani.

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr6412732276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása