Clothes of Nature

Clothes of Nature

A jövő divatja = a fenntartható ruhák

2017. július 15. - CLON

Aki rendszeresen követi illetve figyelemmel kíséri a mai divatot, trendeket az tudja, hogy a környezet- és egészségtudatos életmód bizony belopta magát a mindennapjainkba. Az emberek nyitottabbá váltak az öko életmód területén.

Manapság egyre népszerűbbek az organikus anyagokból készült ruhák. Amerikában, Kanadában és Nyugat Európában virágkorát éli a jövő divatja. Ezzel együtt fontos lett az is, hogy ne csak az anyag legyen bio, hanem magára az előállításra is ügyeljenek a cégek , akik emellett normális emberi feltételeket is biztosítsanak az alkalmazottaiknak.

Egyre többen ismerték fel, hogy nemcsak trendi ma a tudatos életmód, hanem kiemelt fontosságú a jövőt illetően az egészségünkre úgy, mint a környezetünkre.  Ezt a szemléletet ismerték fel a divatot meghatározó személyek.

Szerencsére egyre több divattervező állt be a tudatos életmódot követők táborába, ami által egyre szélesebb körben terjed a fenntartható trend. A tervezők széles hányada fokozatosan hagyta és hagyja el a mai napig azokat az anyagokat tervezéseik során, amik egészségre és a természetre káros vegyszereket tartalmaznak.

7002302743_a33264177b_b.jpg

Korábbi időket is meghatároztak olyan személyek, akik fellázadtak a ruhákban fellelhető vegyszerek ellen felhívva ezzel a nagyközönség figyelmét a veszélyekre. Több munkás lelte halálát a ’80-as  években a növényvédő szerek következtében, amit a ruhák előállításakor használtak.  Katharine Hamnett divattervező nemtetszését nyilvánította ki nyilvánosan az esettel kapcsolatban, akit a szakmai elit később emiatt menesztett. Ma őt tartják az öko divat elsőrangú krémjének.

Ez a sikk ma már épp úgy megtalálható a kisebb független divattervezők kollekcióiban, mint a híres divatházaknál, neves divattervezőknél.

14644237245_49a3461c25_b.jpg

Stella McCartney nemcsak vegetáriánus és állatbarát, hanem ruháiból mellőzték az állati eredetű anyagokat is. Kollekciói alapját természetes, növény eredetű anyagok alkotják. Stella McCartney éllovasa az öko divat luxus szegmensében és mindent megtesz azért, hogy fent tartsa az érdeklődést mindenki számára ebben a témában. Jól példázza ezt, hogy honlapján különböző „zöld tippeket” ad a mindennapi élethez és javaslatot tesz a húsevők számára, hogy vezessék be a húsmentes hétfőt.

Vivienne Westwood sajátos életfilozófiájával szereti elkötelezni magát olyan egyedi új és rendhagyó dolgok mellet, amik fontos és komoly üzenetet hordoznak. A fenntartható gyártás tovább gondolásával és a természetes anyagok felhasználásával olyan termékeket próbál előállítani Stella McCartneyvel, amivel megpróbálja felnyitni az emberek szemét az élő divat fontosságára. Emellett  az afrikai kollekciója közben együtt dolgozott az Ethical Fashion Initiative-vel (Erkölcsös Divatért Kezdeményezés) és olyan nőknek a kezébe adott munkát, akiket Afrikában kitaszítottak.

5103052541_e585568dd7_b.jpg

De nem menjünk el szó nélkül a jó nevű bankárfamília mellett sem, hiszen David de Rothschild a dinasztia olyan tagja, aki nemcsak azzal keltette fel a figyelmet, hogy beutazta a világot, hanem mindemellett divatmogullá próbál válni a környezetvédelem jegyében és leginkább növényi alapanyagok felhasználásával készíti el ruháit. A Lost Explorer nevű kollekciójánál pedig főleg merinó gyapjúval dolgozott. Tervei között szerepel az is, hogy ruhái mellé okos telefon alkalmazással útvonalakat ajánl kirándulásokra, expedíciókra.

5946903360_629bbb49d1_b.jpg

Zöld szemléletű mini kollekciót dobott piacra Alberta Ferretti is, akihez Emma Watson a Harry Potter filmek ismert színésznője is csatlakozott. Nem kisebb célt tűztek ki,minthogy olyan ruha darabokat próbálnak előállítani, ami nemcsak az embereket egészségét hivatott szolgálni, de a Földét is. Emma Watson is meghatározó személyisége az öko divatnak, hiszen többször hangoztatta, hogy fontos számára, amit vásárol, az természetes anyagokat tartalmazzon. Ferretti elmondta, hogy a kollekciót nagymértékben inspirálta a fiatal színésznő tudatos, friss szemlélete. Egyébként a kollekción kívül a csomagolásra is figyeltek, hogy környezetbarát anyagokból készüljön.

Susan Mcleary, szó szerint értelmezte a zöld divat kifejezést. Az amerikai ékszerkészítő egyedileg kiválogatott növényekből készít ékszereket. Kollekcióihoz leginkább a kisebb, szárazságot jól tűrő virágokat használ. Az esküvői kollekciójában például a golgota virág kap hangsúlyt az élhető ékszerek mellett. Munkái több neves stúdiót is megihlettek, többek között az izlandi HAF design stúdiót, akik különböző izlandi zuzmókból készítettek formabontó ékszereket. A finom édes illatot árasztó zuzmó viszonylag ritkán, öt hetente igényel locsolást.

23445071565_7c8e87c1cc_b.jpg

A divattervezők mellett több számos híresség ismerte fel a fenntartható divat fontosságát. A U2 énekese Bono, feleségével hívja fel az emberek figyelmét a ruhák származására és az előállítás módjára. A tervezőkkel együtt ők is az egészségre káros alapanyagok ellen kampányolnak.

Ma már világszerte több tanúsítvány létezik, ami igazolja, hogy a ruhákban nincsenek veszélyes anyagok és a gyártási folyamat is környezetbarát módon zajlott. 

Ezeket az információkat a ruhacímkék tartalmazzák és talán segítenek abban, hogy eligazodjunk ezen a ma még nehezen átlátható területen, de erről bővebben hamarosan olvashattok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr9212660875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása