Clothes of Nature

Clothes of Nature

Mi áll a bőr termékek hátterében?

2017. szeptember 11. - CLON

Mi állhat valójában a valódi bőr, a növényi cserzett bőr és a bio bőr mögött?

A bőr kiváló minőséget, tartósságot kölcsönöz a termékeknek, mint például a cipőknek, bútoroknak, ruháknak. De a hagyományos bőr és az abból készült végtermékek előállítása, termelése komoly problémákat okoz, hiszen rengeteg mérgező vegyszert használhatnak fel. Ez súlyosan károsítja a gyárakban dolgozó alkalmazottak illetve a végterméket használók egészségét és a környezetre is toxikus hatással van. A növényi cserzett bőr és az ökológiai bőr ezért jobb választásnak bizonyul.

A bőr előállítása régóta romboló hatású. Köszönhetően a különböző vizsgálatoknak, ellenőrzéseknek, az utóbbi időben egyre többen tudatosan próbálnak megoldásokat találni az egészség és a környezet megóvására. A bőrt leginkább alacsony bérezésű ázsiai országokban állítják elő ahol még mindig komoly problémára ad okot az állatok jóléte. Rengeteg mérgező vegyi anyaggal találkoznak az állatok, amik majdan alapanyagot szolgáltatnak a bőr termékekhez.

farm-699404_1920.jpg

Sok embernek felnyílt a szeme a tudatos életmód iránt és számos dokumentumot, írást, dokumentum filmet találhatunk a „méreg a bőrünkön” témával kapcsolatban. Ezekben tökéletesen szemléltetik azokat a sokkoló körülményeket, ahogyan a bőrtermelés folyik és milyen betegségeket kaphatunk a bőrtermékek használatakor. Ha valaki jobban utána néz ezeknek a dolgoknak, érteni fogja, hogy miért ajánljuk inkább a növényi cserzett bőrt és a bio bőrt.

A valódi bőr termékek bizony állatok bőréből készülnek. A nagy kereslet miatt az alacsonyabb árak mellett, ma már nem figyelnek annyira a bőr minőségére és sajnos arra sem, hogy az úgynevezett haszonállatokat igen gyakran nyomorúságos körülmények között tartják.

A hagyományosan előállított bőr tönkreteszi a környezetet és az egészséget!

A bőr előállítása egy mérgező bizniszen alapul. A bőripari tömegtermelés rengeteg mérgező és vegyi anyagot használ fel. A cserzési eljárás már önmagában is hatalmas mennyiségű toxinnal jár együtt. Ezek az anyagok súlyos allergiás megbetegedéseket okozhatnak és bizonyítottan rákkeltő hatásuk is van.

leather-fan-2154573_1920.jpg

A növényi cserzett bőr egészségesebb:

Ennél az eljárásnál a bőr nem találkozik a barnulás során sem mérgekkel, sem vegyszerekkel. A növényi cserzés kissé hosszadalmasabb folyamat, mint a hagyományos cserzés és drágább, mint a kémiai folyamat. A növényi cserzésnél a barnító szereket leginkább tölgyfa kéregből, rebarbaragyökérből, akácból, illetve quebracho fából gyártják. Ez az eljárás kíméletesebb a környezetre és biztonságosabb az alkalmazottak illetve a fogyasztók számára is, mivel a növényi cserzés nem hagy méreganyagot a kész bőr termékben.

A természetes valódi bőr és a bio bőr háttere:

A „természetes bőr” jelzés magába foglalja a minőséget, ami minden bőr terméknél jelölésre kerül. 
A „bio bőr” jelölést viszont nem használhatják egységesen. Aki használni szeretné ezt a jelölési formát, annak szigorú termelési szabályokat, környezet- és egészségkímélő technológiát kell alkalmazni a termelés összes lépésénél.

A legszigorúbb irányelveket a Naturtextilgazdaságok Nemzetközi Szövetségének (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft, továbbiakban IVN) "Best"  illetve az IVN valódi bőrhitelesítő tanúsítványok ellenőrzik. Az irányelvek magukba foglalják, hogy csak azokat a bőröket dolgozhatják fel, amit a hústermelés melléktermékeként keletkeznek illetve a feldolgozó üzemeknek tisztítani kell a szennyvizet, továbbá a króm barnítók és egyéb nehézfémek tiltottak a feldolgozás során. Csakis kizárólag növényi anyagokat használhatnak fel. Ezen felül szigorú társadalmi normáknak is meg kell felelni ahhoz, hogy az IVN természetes bőr pecséttel rendelkezhessen az adott termék.

needle-1687388_1920.jpg

Napjainkban, léteznek olyan nagy vállalatok, akik csak növényi cserzett bőrből állítják elő termékeiket. Ezek közé tartoznak néhány cipő gyártó cégek, mint az Ekin cipő és Veja is.

Azok, akik a minőségi bőrkabátok vagy a bőr kanapék szerelmesei, tudják, hogy hosszú távú befektetésbe fektettek bele, hiszen a bőr hosszú élettartalommal bír, rendkívül tartós tulajdonsággal rendelkezik. De aki, valóban igazi minőséggel szeretni kényeztetni magát, annak leginkább a növényi cserzett bőrből készült termékeket ajánljuk, hiszen garantáltan tett egy lépést a környezete és saját egészsége megóvása érdekében.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr4012807846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása