Clothes of Nature

Clothes of Nature

Napszemüveg kőből vagy fából?

2017. augusztus 28. - CLON

Lehet, hogy kőkorszakinak hangzik, de a legújabb generációs napszemüvegekről van szó.

A napszemüvegnek nem kell műanyagból lennie: bambuszból, fából, papírból és akár kőből is készülhetnek, amik jobban megállják a helyüket az életben a műanyag társaiknál. Ennek ellenére oda kell figyelnünk arra, hogy honnan is jön a fa, amit felhasználnak és egyáltalán mennyire fenntartható a bambusz?

glasses-2082406_1920.jpg

Honnan jön a fa?

Egy napszemüveg, ami fából van, nem automatikusan fenntartható. Figyelemmel kell kísérni, honnan jön a fa a faanyagokban megbúvó méreganyagok elkerülése érdekében és ezért is nélkülözhetetlen tudni azt, hogy hol készül a fa az alapanyaghoz.
Amennyiben vásárláskor nem vagyunk biztosak ebben, kérdezzünk rá a gyártónál.

Az egyik legismertebb faszemüveg-gyártó, a Kerbholz, akik csak FSC- tanúsítvánnyal rendelkző fabeszállítókkal kooperálnak.

A Stykki, a szemüvegeihez csak bio faanyagot használ, és szemüvegei nem a hagyományos módon egy darabból vannak kifaragva, hanem többrétegű furnérlemezből készülnek.

wood-sunglasses-2500247_1920.jpg

Sok szolgáltató csak európai faanyagot használ és sokan közülük közösen dolgoznak olyan projekteken, amik az erdők újratelepítését tűzte ki célul.

Egy további közkedvelt és jó reklámfogás a megújulás; többek között a hamburgi Woodlike márka minden egyes eladott napszemüveg után egy facsemetét ültet.

A bambuszból készült szemüvegek jobbak?

A bambusz egy olyan alapanyag, ami az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mivel a bambusz kimondottan környezetbarát anyagnak számít, és gyorsan újratermelődik – fajtától függően, naponta akár egy métert is nőhet. Mindazonáltal a bambusz egy része a trópusi erdőkből származik és ez által a kitermelés sok állat élőhelyét károsítja.

De nem így a szemüveg- és napszemüveg gyártó Coromandel. A lipcsei márkaszemüveg csak és kizárólag FSC-tanúsítvánnyal rendlekző bambuszból készül. Az FSC egy a WWF által is támogatott erdőgazdálkodási tanács a „ Forest Stewardship Council”, ami egy nemzetközi erdőgazdálkodási tanúsítványrendszert vezetett be. Tíz, világszerte érvényes alapelv garantálja, hogy az FSC-pecséttel ellátott fa- és papírtermékek felelősségteljesen gazdálkodó erdőkből származnak.

A bambusz-branch Európában még viszonylag gyerekcipőben jár, ezért csak kevés stabil kereskedői kapcsolat van és az alapanyagra alig létezik tanúsítvány.
A bambusz termesztése sokkal összeegyeztethetőbb a környezettel mint a többi kényes agrár termék termelése mint a kávé, a banán vagy a gyapot. Egy dolog azonban biztos: a bambusz  több szempontból jobb mint a műanyag vagy a trópusi fa használata.

 papp_up.jpg

Fenntartható szemüveg kartonból és papírból

Az ötlet a német képzőművészek otthonából, Berlinből származik. A Papp Up szemüvegeinek alapanyag, ahogy a neve is mutatja a német Pappe szóból származik, ami kartont jelent. Pontosabban fogalmazva ipari fahulladékból származó cellulózt használnak. Mivel a farostkeret olajjal kezelt, még vízálló is. Amellett, hogy az üvegek természetesen UV 400-as polarizációs filterrel kezeltek, a szemüvegek még stabilak is, mert zsanér nélkül készülnek. Helyette az elemek kaucsukkal vannak összekapcsolva. A 16 különálló darabból álló szemüvegeket a hátrányos helyzetűeknek létrehozott berlini Mosaik kézműves műhelyben rakják össze.

Kreatív: Napszemüvegek régi számítógép alkatrészekből vagy kőből

Napszemüveg kőből? Elsőre ez nem hangzik különösebben nyári könnyedségnek.

A svájci Einstoffen kőszemüvegei azonban rácáfolnak erre. Szemüvegei egy vékony kőréteggel vannak bevonva. Alatta egy FSC-tanúsítvánnyal rendelkező rétegelt nemesfa konstrukció található. Az erre enyvezett kőréteg különféle kvarcokból, színes és fekete palákból áll.

Nem kevésbé egzotikus az Antonio Verde hozzáállása, miszerint a szemüvegek keretét újrahasznosított Samsung számítógép alkatrészekből gyártják, a zsanér bambusz és ehhez csak FCS-tanúsítvánnyal rendelkező fát illetve öko színezéket használnak. A márka 2013 óta gyártja a fenntartható szemüvegeit, ami emellett még vegán is!

A napszemüvegek és szemüvegek világába is betörtek a különleges formák és anyagok, amik napjainkban aranykorukat élik.
Legyen szó bambusz, fa, kő vagy egyéb szemüvegről illetve napszemüvegről, mindegyik véd és öltöztet bennünket. De ma már megválaszthatjuk azt is, hogy egy olyan lencsén át lássuk a világot, ami a szemünk mellett a környezetünkre is tekintettel van!

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr112783762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása