Clothes of Nature

Clothes of Nature

A jövő trend legfontosabb címkéi 1. rész

2017. augusztus 05. - CLON

Azoknak a ruháknak, amik képviseltetni szeretnék magukat a zöld divat egyre szélesebb körben terjedő világában, bizony rendelkezniük kell olyan tanúsítványokkal, amellyel igazolják, hogy nem tartalmaznak egészségre káros vegyszereket és a gyártás környezetbarát módon zajlott.

Az előző cikkben (A jövő divatja = a fenntartható ruhák) olvashattátok, hogy ezeket a tanúsítványokat a ruhacímkéken tüntetik fel. Ma már világszerte elég sok tanúsítvány létezik, ezért bemutatunk egy párat, amivel organikus ruhák vásárlásakor találkozhatunk. Megpróbálunk segíteni eligazodni ezen a területen, beépíteni a köztudatba a jövő divatjának címkéit.

Az első címke, amit ma részletesebben bemutatunk az Öko-Tex Standard 100.

standard_100_ungarisch_hohenstein_nullnr_4c.jpg

 A "Standard 100 by Öko-Tex" címke széles kőrben elterjedt, majd mindenhol megtalálhatóak a kiskereskedésekben.

De mit is jelent valójában?

Az Öko-Tex Standard 100 2016 novembere óta vizsgálja be a ruhákat, ágyneműket,  kéztörlőket vagy jógamatracokat, de beletartoznak ugyanígy a textil alapanyagok és köztes termékek, tartozékok, mint cérna, fonal, szövet, kötött áru, gomb cipzár és a címkék is.

Minden termék, ami a logót viseli, a Nemzetközi Textil- ás Bőrökológiai Kutató és Vizsgaközösség (Internationalen Gemeinschaft für Forschung und Prüfung auf dem Gebiet der Textil- und Lederökologie), más néven Öko-Tex által lett bevizsgálva a károsanyag-lábnyom szempontjából is.

Az Öko-Tex Standard 100 a káros-anyagot vizsgálja a textíliákban, ezáltal négy termékosztályt különböztet meg:

  1. osztály: összefoglalja az árucikkeket a babáknak és kisgyermekeknek 3 éves korig, ide tartoznak az alsóneműk,  rugdalózók, ágyneműk, frottírtermékek, stb.
  2. osztály: bőrrel érintkező termékek, mint alsóneműk, ágyneműk, pólók vagy harisnyák
  3. osztály: a bőrrel közvetlenül nem érintkező termékek, mint kabátok vagy dzsekik
  4. osztály: összefoglalja a dekorációs termékeket, mint függönyök, terítők vagy bútorhuzatok

Ahhoz, hogy a termék a címkét viselje, az összes elemének meg kell felelnie a kritériumoknak, még a gomboknak és a cipzáraknak is.

A terméknek mentesnek kell lennie a káros-anyagtól, amik államilag tiltottak és szabályozottak, mint azoszínezékek, formaldehidek, pentachlorphenol, cadmium és nikkel. De beletartoznak azok az egészségre káros kemikáliák is, amik államilag (még) nincsenek szabályozva, például féregirtók.

Ehhez tartozik még egy bőrbarát PH-érték és egy színhitelesítés is.

Figyelembe veszik a  káros-anyag testbe történő felszívódásának lehetséges módjait (bőr, nyálkahártya vagy belégzés) és lehetőség szerint ezek alapján vizsgálják őket.

A tesztelést az Öko-Tex vizsgaszövetség 16 tagintézményének egyike végzi. A laborteszt magába foglal kb. 100 tesztparamétert, amihez a gyártó küldi a mintadarabokat. Továbbá a gyártónak igazolnia kell, hogy a mintadarab az eladásra szánt termék minőségének felel meg. Ezen felül szükséges még egy cég-audit, hogy az üzemi körülményekbe is betekintést nyerjenek. Ez közvetlenül a certifikáció előtt vagy után történik, és 3 évente megismétlődik.

A kereskedői termékkontrollt az üzletekben végzik, hogy a leadott minta megfelel-e az eladásra szánt terméknek. Ezt a címkézett termékek kb. 20%-nál végzik el. Amennyiben a kritériumoknak nem felel meg, a hiányosságokat a lehető leggyorsabban eszközölni kell, ennek hiányában egy ismételt vizsgálat folytán a tanúsítványt elvehetik. A kereskedői termékkontrollhoz tartozik még a hirtelen (nem bejelentett) üzemlátogatás is.

A címke "Öko-Tex Standard 100Plus" olyan termékeket jelöl, amiket sikeresen teszteltek minden lehetséges káros anyagra és kizárólagosan környezetbarát és szociálisan is megfelelő üzemi körülmények között gyártották.

A Standard 100Plus kombinálja a Standard 100 és az Öko-Tex STeP (Sustainable Textile Production, Fenntartható Textil Termelés) címkéket, és lehetőséget kínál a textil- ill. ruha gyártóknak, hogy egyetlen címkével jelölhessék egészségügyi feddhetetlenségüket a kitűzött termékekre ugyan úgy, mint a üzemi elkötelezettségüket illetően, beleértve a környezetvédelmi szempontokat és a szociális munkakörülményeket is. Az Öko-Tex Standard 100Plus alapvető követelménye egy igazolás, hogy az egész termelési lánc megfelel az Öko-Tex STeP specifikációinak, ami egy végtermék teljes gyártási folyamatát jellemzi.

Összegzés:

Az Öko-Tex Standard 100 garantálja a káros-anyag vizsgálatát, ezáltal a címke egy jó kiindulási pont lehet káros-anyagmentes ruhák keresésében, különösen babaruhák vagy alsóneműk terén.

 

Forrás:

https://www.hohenstein.de/de/certification/oeko_tex/oeko_tex.xhtml

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr8712721856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása