Clothes of Nature

Clothes of Nature

A minőség jele: IVN

Naturtextil

2017. szeptember 21. - CLON

A Naturtextil IVN tanúsított Best jelenleg Európában a legmagasabb szintű szabvány a fenntarthatóság világában.

ivnbest_4c_maxi_legalis.jpg

A BEST 2000 óta foglalja magába a Naturtextilgazdaságok Nemzetközi Szövetségének (IVN) iránymutatásait, hogy a természetes textíliák, továbbá a teljes termelési lánc ökológiai és társadalmi szempontból is felelős módon megfeleljenek a kritériumoknak.

Tehát az a cég, aki a természetes textíliák világában helyt szeretne állni, a BEST által kimondott tanúsítványoknak megfelelően egy környezetvédelmi politikát kell kidolgoznia, amely tanúsítja és ellenőrzése alá vonja a termelésből adódó hulladékokat, a szennyezéseket, odafigyel a víz és az energia minimális használatára és a vegyi anyagok használatát javítja vagy teljes egészében kivonja az egész termelési láncból.

Ez azért is nagyon fontos, mert rengeteg olyan anyagot használnak a nem természetes textilek előállításánál, ami nagymértékben káros az egészségre. Például több esetben fellelhetőek különböző rákkeltő anyagok, mutagének, amik ártalmasak a gyermekekre már az anyaméhben is. Ez igazán aggodalomra ad okot, hogy nap, mint nap ilyen anyagokkal érintkezhetünk. De nemcsak reprodukciós képességekkel bíró káros anyagokkal találkozhatunk, hanem a króm, a bróm, a klór vagy fluoratom, amiknek a lebontása igen nehéz, épp úgy megtalálhatóak különböző textilekben. Ha ezek felhalmozódnak a szervezetben, például a vérben, a zsírszövetekben, az anyatejben, akkor megjelenhetnek a rákos sejtek.

2010_stoehr_faerberei-e1462295069659.jpg

A BEST nagyon odafigyel, hogy ne csak maga az anyag legyen bio, hanem az előállítás is lényeges pontot képvisel.

Megpróbálnak a textil tisztításánál, szövésénél, fonásánál, a festésnél természetes anyagokat használni, ami nemcsak az egészségre, de a környezetre sincs káros hatással.

A kész termékek csomagolását is figyelemmel kíséri a BEST, hiszen itt is fontos, hogy ne érje a textilt semmilyen káros anyag és ezt az ellenőrzést a szállításra is kiterjesztették.

Fontos szempontnak tartják azt is, hogy a termék maga megtartsa a minőségét a természetes előállítás során, így tehát a textil ellenáll még a dörzsöléseknek is. Az ember izzadási hajlamát is figyelembe vették, hiszen a bio pamutoknak rendkívül jó a szellőző képessége, illetve nedvszívó tulajdonsága révén nem izzadunk gyorsan bele a ruhába. Ezek a szempontok főként a csecsemőknél játszanak fontos szerepet.

A BEST a társadalmi felelősségre is felhívta a figyelmet, hiszen amikor olcsó ruhákat vásárolunk Európában, az sajnos manapság az emberek és a környezet rovására vezet.

2016_lebenskleidung-produktion-portugal_arianebille-35.jpg

Ezen túlmenően rávilágít arra a problémára is, hogy ahol az olcsó textileket, ruhákat gyártják, ott általában alacsony bérért dolgoznak, emellett rengeteg visszaélést szenvednek az alkalmazottak és mindennapos a gyermekmunka is. Ez csak néhány példa abból, amit a textilipari dolgozók körülményeiből vettünk.

Ezért a BEST megköveteli az alapvető társadalmi normák betartását, amit nagyon szigorúan ellenőriznek. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel (ILO-val) karöltve vizsgálják át, nem alkalmaznak-e a gyártók rabszolgamunkát, tiszteletben tartják-e az egyesülési szabadság és a kollektív jogokat, megteremtik-e a biztonságos és higiénikus munkakörülményeket és nem szenvednek-e az alkalmazottak semmilyen diszkriminációban, és megfelelő bérezés ellenében kínálnak munkát az ott dolgozóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr9912808348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása