Clothes of Nature

Clothes of Nature

Gyönyörű táskák fenntartható módon?

2017. szeptember 04. - CLON

A kézitáskák, legyenek akár vegán parafából készültek, akár újrahasznosított műanyagból, akár cserzett bőrből, már sok divatmárka palettáján megtalálható.

Megmutatjuk a favoritjainkat.

A kézitáskák manapság egyre többször készülnek parafából, gyapotból, műanyagból és gyakran bőrből, mert szép, tartós és robusztus külsőt kölcsönöznek. De a hagyományos bőrt általában borzalmas körülmények között gyártják. Az alacsony bérű, leginkább ázsiai országokban rengeteg mérgező vegyi anyagot használnak fel az előállításnál és festésnél. Ehhez még hozzájárulnak a nem megfelelő környezetvédelmi és egészségügyi szabályok, illetve az előírások be nem tartása. Rengeteg munkás és nem utolsó sorban a környezet is ki van téve különböző veszélyeknek.

parafa_taska_2.jpg

De nemcsak a bőr előállításnál tapasztalnak kedvezőtlen körülményeket. A hagyományos pamut készítésénél rengeteg vegyületet, mérgező műtrágyát használnak és rengeteg vizet pazarolnak el. A vízhiány viszont egyre nő a növekvő régiókban is.
A műanyagból származó szennyező anyagok, mint a policiklikus aromás szénhidrogének, nehézfémek és lágyítók mind súlyosan károsítják a környezetet és az egészséget.

Szerencsére ma már léteznek olyan kézitáskák, amik mentesek a vegyszerektől, mérgező anyagoktól, együtt lélegzik a természettel és kéz a kézben jár az egészséggel. Egyre inkább kezd terjedni a fenntartható termékek iránti kereslet és ezek közül a táska sem maradhat el. Manapság egyre több kis vállalkozó is egészség- és környezetbarát anyagok és nem utolsó sorban növényi cserzett bőr felhasználásával készíti el a táskákat, figyelembe véve a környezetbarát termelést is. Sokan használnak megújuló erőforrásként parafát, GOT tanúsítvánnyal ellátott organikus pamutot vagy akár újrahasznosított alapanyagokat.

8538007721_54f34d7ca0_c.jpg

A Nine to Five az időtlen táskák és tartozékok előállítását tűzte ki célul. A három családi vállalkozásból álló hamburgi Nine to Five palettáján megtalálhatjuk a táskákat, cipőket és bőrkiegészítőket. Kiváló minőségű termékeket gyártanak Portugáliában és termékeik mindegyike kézzel készült. A Nine to Five szorosan együttműködik a gyárakkal és biztosítják a tisztességes munkakörülményeket és a tisztességes bérezést. A kézitáskák leginkább króm-mentes növényi cserzett borjúbőrből készülnek. Tervezéskor leginkább az egyszerű vonalakra törekednek, így szezontól függetlenül minden időszakban hordhatóak. A termékeik nagy része így hosszútávon elérhetőek a polcokon, nem cserélik le évente egy újabb kollekcióra.

A kanadai Matt & Nat-nél már lassan 20 éve állítanak elő vegán táskákat és most már cipőket is. Az előállításkor leginkább újrahasznosított műanyagokkal, parafával dolgoznak, de környezetbarát bőrből is szívesen állítanak elő termékeket. Hátizsákjaikat is leginkább újrahasznosított PET palackokból gyártják.A Matt & Nat hosszú távú együttműködést épít ki gyáraikkal, amik Kínában találhatóak és a rendszeres helyszíni látogatásaival a kapcsolatokat erősítik, amik fontosak egy tisztességes és biztonságos termelés feltételeinek megteremtéséhez. Emellett nagy figyelmet fordítanak az alkalmazottak egészségére és a biztonságos munkafeltételeikre.

Az amszterdami O My Bag gyönyörű táskákat és kiegészítőket készít. Kalkuttában (India) állítják elő kézitáskáikat, amiket kézzel készítenek. Az O My Bag gyárai rendelkeznek Fair Traid tanúsítvánnyal, ahol elsősorban nőket és olyan embereket alkalmaznak, akiknek kevesebb lehetőségük van munkavállalásra. A táskák alapanyagait szarvasmarhabőr alkotja, amit növényileg cserzett eljárással állítanak elő.

5142858120_3b524359b4_z.jpg

A svájci Ono vegán táskái műanyag-mentesek, kézitáskái leginkább parafából készülnek. Alapítója Bernadett Bodenmüller, aki rengeteg időt töltött Balin, ahol ihlettet szerzett a helyi kézművesektől. Mivel a parafa kimondottan fenntartható anyag, rendszeres időközönként lehet beszerezni a Paratölgyből anélkül, hogy bármiféle károsodás történne a fában. Táskái előállításánál a parafa mellett Ono használ még GOTS tanúsítvánnyal ellátott gyapotot, Öko-Tex tanúsítvánnyal rendelkező bambuszt is.

A Manbefair 2016 közepe óta gyárt táskákat, hátizsákokat bőrből és vászonból, nőknek és férfiaknak egyaránt. A zsákok a Fair Trade tanúsítvánnyal ellátott indiai gyárban, Kalkuttában készülnek. Amellett, hogy nagyon odafigyelnek a biztonságos munkakörülményekre, az egészségügyi ellátásokra, hangsúlyt fektetnek a nyugdíjas korú alkalmazottakra is. A gyárakban támogatják a nők előmenetelét és támogatják a fogyatékkal élők és a peremre szorult indiai emberek helyzetét.

A berlini „Marin et Marine” tengerparti stílusú táskái biopamut és növényi cserzett bőr felhasználásával készültek. Minden termékük kézzel készülnek Berlin környékén, de nemcsak Németországból szerzik be a felhasznált bőröket, hanem Franciaországból is.A két alapító, Valerie és Caroline Navy, ikertestvérek akik kettős életet élnek Németország és Franciaország között. A táskák kiváló minőségűek, vonalai egyszerűek, a minimalista stílus képviselői, amit a mindennapokra ajánlanak vevőiknek.

Lehetnek szépek a vegán táskák? Igen. Megállják a helyüket a divatiparban az újrahasznosított műanyagból készült táskák a hagyományos módon előállított társaiknál? Abszolút. 

Következésképpen, képviselői lehetünk az egyre jobban növekvő trendeknek úgyis, hogy összhangban vagyunk a természettel.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr8712802210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása