Clothes of Nature

Clothes of Nature

A minőség jele: IVN

Valódi bőr

2017. szeptember 25. - CLON

Az IVN valódi bőr tanúsítványa 2001 óta működik Európában. A természetes bőrt ellenőrzi és igazolja ökológiai és minőségi szinten.

ivnleder_cmyk_maxi_legalis.jpg

Ez a tanúsítvány figyelemmel kíséri az alapanyagok értékesítését és a kész (nem feldolgozott) bőrt a termelésen keresztül az egész előállítási láncon át.

Az IVN fontosnak tartja az erőforrások megőrzését, a környezetvédelmet és az egészségügyet, mind a gyártás és a felhasználás során. Tesztelik és értékelik a termékek előállítását, a környezetre gyakorolt hatását, megvizsgálják a veszélyes anyagokat, amikkel a gyártás során kapcsolatba kerülhetnek a termékek és figyelemmel kísérik továbbá az újrafelhasználhatóságáig.

Nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi problémákra, egyrészt azok az emberek szempontjából, akik a termékeket előállítják, valamint azok szemszögéből, akik használják a termékeket.

Azok a vállalatok, akik nevet szeretnének szerezni a minőséget gyártók világában és rendelkezni szeretnének eme tanúsítvánnyal, néhány alapvető követelményeknek eleget kell tenniük. Például az összes feldolgozási szakaszban egy kétlépéses szennyvíztisztító teleppel kell rendelkezniük. A genetikailag módosított szereket pedig el kell kerülniük.

lederlager_ungefaerbtesleder.jpg

A bőrtermelés alapanyaga az állati bőr. Az IVN fontosnak tartja, hogy megfelelő körülmények között tartsák az állatokat és semmilyen szennyező vagy kárós anyaggal ne érintkezhessenek. Nagyon szigorúan ellenőrzik ezenfelül azt is, hogy veszélyeztetett állatfajták bőreit semmilyen körülmények között nem használhatják fel. 

Kiemelt szerepet kap annak a kérdése is, hogy hogyan tartósítják a feldolgozott bőröket. Ugyanis itt sem engedélyezett semmilyen kémiai tartósítószer.

A bőr barnításakor csakis ásványi vagy gyógynövényes barnító szereket alkalmazhatnak a gyártás során.

A bőr festésekor is fontos, hogy ne tartalmazzanak nehéz fémeket az adott festékek. Ajánlott itt is inkább növényi festéket használniuk az alkalmazottaknak.

Az előkészítés illetve a befejező műveletek az optikai jellemzők mellett a bőr felhasználási tulajdonságait is javítják és segítik a légzésaktivitást. Egy mechanikus eljárással a töréssel, egy kimondottan puha bőrminőséget és egy kifejezetten kényelmes tapintást érhetnek el. A bőrt ebben a folyamatában szárítják, majd egy-egy hordóban forgatják, ezáltal puhára tudják üttetni. Egy járatban a bőrt rezgő fémcsapok puhára klopfolják, a bőrrostok ezáltal egymástól eltávolodnak és mozgékonyabbak lesznek. A bőr hajlékony lesz és egy konzisztens felületet alkot. Az oldószeres utómunkálatok alkalmazása illetve bármiféle lakkozás kimondottan tilos.

gerbstoff_valonea.jpg

 A felhasználóknak is különösen fontos, hogy a természetes bőrnél is épp úgy erős határértékek legyenek meghatározva a káros anyag tartalomra kiterjedően, mint a textíliáknál. Ezek a határértékek mérik a dörzsölési- súrlódási-tapintási ellenállást, a szakítószilárdsága pedig meg kell, hogy feleljen a DIN- és ISO normáknak.

Mivel a bőrtermékeket nemzetközileg szerzik be és dolgozzák fel, a természetes bőr , a „Naturleder” egész előállítási folyamtára ugyanazok a szociális követelmények vonatkoznak, mint a természetes textil termékekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://clon.blog.hu/api/trackback/id/tr412808370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása